fredag 27 mars 2009

Härliga valptid...

Hittade en bild igen från när Miki var 3 månader gammal. Den här bilden har fångat hur jag kände många många många många gånger när hon var liten. Den har även fångat vad som fick mig känna så :D

Tack och lov har hon växt ifrån dessa terror-fasoner och har blivit en underbart mjuk och vänlig flicka. Och jag kan inte låta bli att bli farligt valpsjuk igen.... ;)

onsdag 25 mars 2009

En kväll hos Eva Bodfäldt!

Åsa frågade mig för ett tag sedan om jag och Miki ville följa med Swaara-gänget på en liten intern kurs för Eva Bodfält. Om vi ville! Så igår mellan 19.00-22.30 tog Eva emot oss 4 ekipage för att ge oss tips och råd inför tävlingslydnad. Vi träffades i hennes fina lokal i Västberga och hon tittade på oss alla individuellt och analyserade & coachade våra tappra försök till tävlingslydnad.=)

Eva är otroligt kunnig och hittar svar och lösningar på det mesta. Dessutom är hon glad, trevlig och inspirerande positiv som person och det var avspänt och roligt att träna för henne! Hennes öppna sätt inbjöd också till frågor och diskussion, sånt gillar jag hos hundtränare.

När det gäller mig och Miki så kom vi fram till att Miki besitter en stor arbetslust. Hon är lättbelönad då hon gärna leker, kampar, jagar och äter godis. Hon tänker också mycket själv och vill gärna göra rätt. Det som jag kan jobba på är belöningstekniken, jag är alldeles för "snäll" med belöningarna. Hon behöver inte direkt jobba ihjäl sig för att få godisen eller leksaken och det kommer hon tröttna på i längden. Vi fick också jobba en del med att få upp hennes engagemang genom att använda konkurrensen av andra hundar. När hon tappade fokus lite så band jag upp henne och gick och kelade med de andra hundarna, och genast var hon så förnärmad av hur matte kunde välja bort universums drottning att hon skrek om att få arbeta igen. Mycket effektivt! Sen har jag fått i uppgift att lägga kommando på hennes "ärevarv" hon tar med (eller utan) leksaken när vi tränar. Det har irriterat mig en hel del hittills när hon drar iväg en repa mitt i ridhuset eller ute på gräsmatten, men som sas igår "If you can´t beat them, join them" och jag ska därför lära in ett "Spring!"-kommando så har vi en klockren belöning när hon gör något extra bra.

Vi fick också känna på apportbocken lite och fick värdefulla tips inför det momentet. Och innan vi avslutade för kvällen hade Miki både gripit och lyft upp apportbocken =)

Ett stort tack till Eva för en trevlig kväll. Och TACK till Åsa såklart som bjöd med oss, jag är så tacksam för att få vara en bonus-Swaarait med allt vad det innebär i engagemang och råd!

Jag har helt utan skam i kroppen lånat en bild från Swaaras hemsida, där det finns mer att läsa från gårkvällen. Där finns också en urgullig bild på Eva och hennes valp Zakk...

Fr.v Linda med Swaara Hound of Baskerville (Benji), Eva med Zelig Calamari Union (Lisa) och Play a While Marimekko (Miki), Jag med Swaara Henrietta Savernake (Myra), Johanna med Swaara Holly Golightly (Ylva). Gömmer sig någonstans på bilden gör Swaara Eight Line Poem (Line)

Fotograf: Åsa Lindholm

måndag 23 mars 2009

Grundkurs för tävlingshunden

I helgen har vi varit på kurs för Fanny Gott & Tomas Stokke "Grundkurs för tävlingshunden". arrangerad av Köpings HU. Jag kan lova att huvudet är fullt nu, herrejisses vad kunniga de människorna är! Inspirerande och mycket lärorik kurs, jag har fått med de verktyg jag åkte dit för att försöka få plus en hel del mer som jag hoppas ska kunna använda mig av.

Vi har t.ex fått lära oss leka med våra hundar, något som jag tagit till mig massor av då Miki gärna leker, men helst för sig själv och inte med mig. Nu har vi lärt oss bygga värde i leken tillsammans och det underlättar en hel del när man ska träna. Kul, och i slutet av kursen hade jag en hund som kampade ihop med mig helhjärtat, hon slet och drog grep bollen som en huggkobra. Min låsning i leken har släppt efter den här helgen.

Vi har också lekt burlekar (mer användbart än jag trott), gjort jaktinkallningar (hej vad det gick!), tränat fritt följ,"klossen", och lärt oss vikten av lekpauser och korta korta träningspass.

Jag är nöjd med helgen, även om jag inte frågade så mycket och inte deltog i några diskussioner (det var nog jobbigt att bara vara där bland allt folk och fokusera så länge) så har jag fått med mig mycket, och nu ska vi sätta igång med shejpingen på riktigt =)

Det viktigaste jag lärt mig i helgen:

  • "Ju mer ansvar vi tar i träningen, desto mindre tar hunden"
  • Lekpauser! Även en hund som inte gillar att leka går att/bör lära sig, det höjer intensiteten i träningen.
  • Frisignal och stadga. Här har jag slarvat en del. "Fri" är ett underskattat kommando.
  • Belönings/Klickerteknik - vad viktigt det är att vi håller reda på alla armar, klickrar, godisar och leksaker och får flyt i passen.
  • Att det är jag som ska shejpa Miki - och inte tvärtom. Hon är klipsk den lilla saken.
Bilder kommer, då arrangören var gullig och fotade hela dag 2!

tisdag 17 mars 2009

Kamphundar

Nu är ju detta Mikis blogg, men jag hittade några bilder på vår förra hund Disney som jag tycker är så söta så hon får låna lite bloggplats idag!

Det är från en varm sommardag 2006 när hon, ca 5 månader gammal, lekte med sin allra bästa kompis Diva. Diva är en blandras av "kamphundsraser", men vi kallade henne för en "Kanelbull". Disney är som kanske syns av rasen Italiensk Vinthund.

Varken Diva eller Disney finns kvar hos oss idag tyvärr, men glada minnen har vi iallafall. Tänk att två omaka kan leka så bra ihop :)



onsdag 11 mars 2009

Mer bilder!

Min kära sambo har köpt en ny leksak, en Canon Eos 40D, så idag skulle den såklart provas på promenaden! Den första bilden blev egentligen inte så speciell, men jag tänkte bara visa hur Miki ser ut just nu efter att "fått sina valpar". Hon har ett rejält juver, värre än en ko :D :



Men nu ska vi inte retas med fina tjejen. Den här bilden tycker jag blev häftig, hon missade att fånga bollen och råkade nicka den istället:

Foton: Filip Snäck

lördag 7 mars 2009

Catch!


foto: Filip Snäck

Snacka om lyra!

tisdag 3 mars 2009

Bilder från Katrineholm

Det var inte så bra ljus i ridhuset för att fotografera men här kommer några bilder från söndagen iallafall. 



Den här bilden tycker jag är så fin, trots att hon just flyttat bakbenen. Den visar hennes underbara uttryck.



söndag 1 mars 2009

BT-3 i Katrineholm

Idag var vi på Inofficiell utställning i Katrineholm anordnad av Whippetklubben & Specialklubben för Västgötaspets. Perfekt träning inför utställningssäsongen. Vi åkte dit i ottan och spenderade dagen i ett -10 gradigt ridhus! Jag frös så jag skakade i flera timmar, och Miki skulle inte in i ringen förrän kl 15.30 så det var lååång kall väntan.

Väl inne i ringen stod Miki fint och sprang ännu finare runt. Men så när domaren skulle känna på henne på bordet så hände något som förvånade och förskräckte mig, Miki ryggade för domaren (Karin Hedberg), blev rädd och försökte backa därifrån. Hon ville inte riktigt låta domaren känna på henne först och kastade osäkra blickar bakåt när Karin gick runt och ställde sig bakom. Miki som aldrig någonsin visat en otrygg tendens i sådana (eller några andra) sammanhang och jag undrade såklart vad som var fel?. 

Men medan vi stod och väntade på konkurrensen slog det mig; Miki fick sin andra rabiesspruta hos veterinären för bara några dagar sedan och sin första för drygt en månad sedan (+ 1-årssprutan). Det tyckte hon gjorde väldigt ont och hon skrek i högan sky av smärta (eller rädsla, eller dramatik, eller tja, lite av varje) och antagligen kopplade hon idag ihop att stå på bord + någon som ska känna och klämma, med de otäcka sprutorna. Lilla skruttan då, jag får visa henne att man fortfarande kan stå på trimbord utan att bli stucken av onda saker. 

Men hur gick det då? Jo Miki blev 2:a i Juniorklassen, med HP och gick därför vidare till Bästa Tik. I den klassen blev vi utplockade bland de 5 sista och slutade som Bästa Tik-3! Och detta efter 6 timmars väntan och ett svinkallt ridhus... Min underbara lojala flicka. Vi är ett bra team!

Kritiklappen har jag läst för mig själv nu ungefär 100 gånger, jag är så stolt!:

"Tilltalande juniortik, utmärkta proportioner, vackra mörka ögon, bra kropp för åldern, fin resning, står perfekt uppställd, rör sig lätt & fritt, synnerligen välvisad, samarbetar väl med sin handler"

Bilder från idag kommer förhoppningsvis snart då Jörgen Oinonen var på plats och fotade.